Monday, 25 January 2010

LAKSA JOHOR

dicuba dari blog kak noreen, tapi dah lupa urlnya, tapi yang pasti ada link kat JOm jenguk-jengk, 
so dah cuba dah...ermmm sedap...

TQyer





1 paket spagetti

Bahan2 A:
1kg ikan kembong atau ikan parang (optional)
50gm udang kering - direndam sekejap
20gm isi ikan kurau - dibakar sekejap

Bahan2 B - kisar:
3 labu bawang besar
15 tangkai cili kering
2 ibu jari halia
2 ibu jari lengkuas
2 ibu jari kunyit hidup
4 ulas bawang putih

2 batang serai - diketuk
2 keping asam keping
1 kotak santan pekat/ lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari

Daun kesum
Garam dan gula secukup rasa

Bahan2 sampingan:
2 biji limau kasturi belah
timun - di racik halus
tauge - buang ekor
bawang besar - hiris bulat
lada merah/lada hijau - dihiris
sambal belacan


cara:

·                       masak air di dalam mangkuk secukupnya sehingga mendidih
·                       setelah itu masukkan 1 sudu besar minyak dan jugak spagetti
·                       rebus sehingga spagetti lembut
·                       angkat dan toskan. ketepikan
·                       rebus ikan kembong, udang basah sehingga ikan masak
·                       angkat dan toskan
·                       jangan buang air rebusan ikan kerana akan digunakan untuk memasak kuah
·                       buangkan tulang ikan
·                       mesin isi ikan, udang basah, udang kering dan isi ikan kurau sehingga halus. ketepikan
·                       panaskan minyak di dalam kuali
·                       masukkan serai dan bahan2 B yang telah dikisar sehingga wangi
·                       bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar
·                       kemudian masukkan bahan2 A yang telah dikisar
·                       kacau rata
·                       masukkan santan dan 2 mangkuk air rebusan ikan
·                       kacau sebati
·                       akhir sekali masukkan asam keping, kerisik, gula dan garam secukupnya
·                       kacaukan agar semua bahan sebati
·                       renihkan dengan api sederhana panas sehingga kuah pekat lebih kurang 1 - 1 1/2 jam kerana lebih lama dimasak kuah akan bertahan lama tanpa perlu disimpan di dalam fridge
·                       cara menghidang: masukkan spagetti ke dalam mangkuk diikuti dengan timun, taugeh, bawang, limau, kuah dan sambal belacan

Related Posts with Thumbnails