1 kg Udang (nak cari yangbesar tapi takder)
Bahan di kisar
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
10-20 batang cili kering (di rebus sebelum dikisar bersama bahan-bahan lain)
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar gula merah
2 sudu besar kerisik
Air secukupnya
Beberapa helai daun kunyit
Minyak untuk menumis
Garam secukupnya
1) Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan rempah kari, tumis lagi hingga naik minyak.
2) Masukkan kerisik, santan dan sedikit air untuk mudahkan kita mengacau.
3) Kacau lagi hingga pecah minyak dah rempah-rempah masak.
4) Masukkan udang kacau hingga masak. Jangan terlalu lama nanti udang akan keras. Perasakan.
5) SELAMAT MENCUBA