Sunday, 17 July 2011

DAGING HITAM NASI KANDAQ



BAHAN-BAHANNYA
  • 1 kg daging
  • 30 biji cili kering
  • 1 sudu serbuk jintan putih
  • 1 in halia
  • 10 ulas bawang putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 10 biji bawang besar
  • 2 batang serai
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 helai daun pandan
  • 1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
  • 1/4 cawan kicap manis
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 3 biji tomato dihiris
  • asam jawa, garam
  • sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
  • daun pudina kalau suka 
CARA-CARANYA
  • daging potong 18
  • bawang kecil, bawang putih halia di kisar
  • bawang besar dikisar berasingan
  • cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
  • panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan
  • masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap
  • apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari
  • kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
  • apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina
  • ha....ini la daging hitam nasik kandaq :)
Related Posts with Thumbnails