Friday, 18 February 2011

Kek Sarang Lebah/Honey Comb Cake

Kek ni lah yang paling ana suka...Traditional & Klasik sangat...2nd Time trial...first time buat lamaaaaaaaaaaaaaa dulu bertukar tahun jugak ler...Makan yang beli punya paham2 jerlah...tak seperti yang hati ni nak....Apapun net punya net akhirnya jumpa kat Blog En, MAt Gebu...Terima Kasih byk2...Tapi ana modified skt kat soda & Baking powder...

Original nya bolehler refer sini...
http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/10/kek-sarang-lebaharghh-tak-puas-hati.html

Kat Sini pun ana tempek resepi :-

110 gram gula pasir
120 ml air
30 gram mentega
Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan.

3 biji telur gred "B"
100 gram susu pekat manis
Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati.

90 gram tepung gandum
3 camca teh soda bikarbonat
1 camca teh baking powder
Ayakkan

Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam. Tutup dan simpan dlm chiller.(ana terover 5 jam)
Bakar selama 1 jam, bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila keluar bersih, tanda kek telah masak. Potong kan comey2...tangkap gamabr kalu perlu...Apalagi santaplah...
Related Posts with Thumbnails