Kek ni lah yang paling ana suka...Traditional & Klasik sangat...2nd Time trial...first time buat lamaaaaaaaaaaaaaa dulu bertukar tahun jugak ler...Makan yang beli punya paham2 jerlah...tak seperti yang hati ni nak....Apapun net punya net akhirnya jumpa kat Blog En, MAt Gebu...Terima Kasih byk2...Tapi ana modified skt kat soda & Baking powder...
Original nya bolehler refer sini...
http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/10/kek-sarang-lebaharghh-tak-puas-hati.html
Kat Sini pun ana tempek resepi :-
110 gram gula pasir
120 ml air
30 gram mentega
Masak gula pasir hingga menjadi gula
hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab
gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut.
Sejukkan.
3 biji telur gred "B"
100 gram susu pekat manis
Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis
dan putar hingga sebati.
90 gram tepung gandum
3 camca teh soda bikarbonat
1 camca teh baking powder
Ayakkan
Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung
sedikit demi sedikit. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata.
Perap adunan tadi 2-3 jam. Tutup dan simpan dlm chiller.(ana terover 5 jam)
Bakar selama 1 jam,
bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila
keluar bersih, tanda kek telah masak. Potong kan comey2...tangkap gamabr kalu perlu...Apalagi santaplah...