Belajar buat kek laker lapis di http://www.keklapis.com/ berkenalan dengan kak nomee sifu merangkap owner Piqa bakery, kak yati dan dan kak ida masing2 dari Melaka dan Penang.
kat sini sebahagian saja gambar yang anna attached..
250g cream cheese 50g gula 1 biji telur 1 sudu teh esen vanilla pukul cheese sehingga ringan, masukkan teur dan esen vanilla dan pukul lagi hingga rata 150g butter 135g gula 1/8 sudu teh garam 3 biji telur 120g tepung naik sendiri 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu teh baking powder 3 sudu besar serbuk koko 1 sudu besar susu segar pukul butter, gula, garam dan esen vanilla hingga kembang, masukkan telur satu persatu masukkan tepung dan susu berselang seli masukkan separuh bahagian coklat kedalam loyang dan tuang adunan cheese tadi... tuang lagi separuh bahagian adunan coklat hingga menutupi cheese... bakar selam 1 jam dengan 175 darjah celcius...
Sumber : - Zurina Shafie Bahan-Bahannya :- 200g beras 5 camca besar tepung beras 2 camca besar tepung pulut 4 camca besar air Gula secukupnya 1/2 kelapa putih + sedikit garam kain putih segi empat (lembap) untuk mengalas Cara-caranya :- 1) Rendam beras 3 jam dan kisar 2) Gaul beras bersama tepung beras 3) Renjiskan sedikit air kedalam campuan tepung dan kukus selama 45 minit 4) Angkat dan biarkan semlaman ataupun selama 10 jam 5) Gaul bahan tadi bersama tepung pulut sehingga sebati dan kisar halus 6) Campur gula kedalam adunan secukupnya 7) Tabur sedikit adunan kedalam acuan biar separuh acuan sehaja 8) Masukkan sedikit kelapa kemudian tepung kedalam acuan 10) Alas kain lembap pada acuan dan kukus sehingga masak SELAMAT MENCUBA